23948sdkhjf

Moln i sikte…

Så blev det 2016 och som alla jämna år sedan 1984 är det åter dags för mässan med stort M (eller snarare U….), alltså Underhållsmässan. Sedan starten har den verkligen befäst sin ställning och är ”den som gäller” på underhållsområdet.

2016 års upplaga ser så här i förväg inte ut att bli något undantag. För någon månad sedan stod det klart att mässan blir större än 2014 års version, både när det gäller antalet utställande företag och utställningsyta.

Med andra ord förefaller inga orosmoln hänga över arrangemanget, men moln lär ändå sätta sin prägel på årets mässa och på området underhåll överhuvudtaget. Det jag tänker på är förstås det ständigt närvarande ”molnet” till vilket snart sagt alla typer av utrustningar och system kommer att vara uppkopplat.

Det lär väl knappast ha undgått någon att det är kring uppkoppling som det mesta kretsar. Begrepp som Internet of Things, Industri 4.0 med flera är delar i det som av många beskrivs som nästa industriella revolution, efter ångmaskinen, elektriciteten och halvledarelektroniken. I teorin (och i stort sett även i praktiken) blir det möjligt att förse minsta komponent och utrustning med möjligheten att via nätuppkoppling informera om vad den gör och hur den mår. Den ultimata drömmen om tillståndskontroll alltså.

Eller, är det så egentligen? Många jag talat med på senare tid har uttryckt vissa farhågor när det kommer till det här med ständig uppkoppling och tillståndskontroll. En del är oroade för att utvecklingen kommer att innebära att vi slutar upp med att vara ute i anläggningen och ägna oss åt den mest grundläggande av tillståndskontroller, det vill säga att titta, lyssna, lukta och känna på grejorna. Andra menar att det som är viktigt helt kommer att drunkna i det enorma informationsflöde som uppstår när alla prylar levererar signaler om sitt tillstånd. Och en sådan risk finns kanske om inte systemen som tar emot och analyserar informationen är tillräckligt bra på att fånga upp det som är viktigt för att prediktera när en underhållsinsats kommer att behövas.

Med andra ord, i hela denna nya industriella revolution är det viktigt att inte glömma bort en aspekt och det handlar om sunt förnuft. Med det kan man komma långt i sina föresatser att effektivisera och förbättra underhållet. Att på något sätt bygga in sunt förnuft i system, analysprogram etc kommer kanske rent av att bli avgörande för hur väl den uppkopplade produktionen respektive underhållet kommer att fungera i praktiken. Hur det blir med det återstår att se, kanske redan på Underhållsmässan i år….

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063