Vindkraftproduktion i kallt klimat
Utbyggnaden av vindkraft i Sverige står inför ett expansivt skede. I både Norr – och Västerbotten byggs och planeras ett stort antal vindkraftparker. Investeringarna är stora, Vattenfall investerar till exempel 10 miljarder kronor i vindkraft de närmaste fyra åren, men samtidigt ser branschen allvarligt på de låga elpriser vi har idag, en prisnivå som förväntas ligga still åtminstone fram till 2020. Detta i kombination med ovissheten inför framtida stödsystem utgör en stor utmaning för framtidens vindkraftutbyggnad, heter det i ett pressmeddelande från Vattenfall.
I vinterförhållanden tillkommer några andra faktorer att ta hänsyn till. Trots att det generellt blåser mer under vinterhalvåret, vilket givetvis är positivt, finns frågor som till exempel isbeläggning på turbinbladen . Att det byggs vindkraft i kallt klimat och att det projekteras många nya vindkraftparker i till exempel norra Sverige beror främst på att det finns gott om bra vindlägen samt att det finns möjligheter att göra det storskaligt på land på grund av att det finns så mycket stora ytor som inte är bebodda.
Kall luft har högre densitet och energiinnehåll än varm luft vilket kan göra det till en fördel att placera ett vindkraftverk i kallt klimat jämfört med att välja en sydligare plats med samma medelvind. Men det förutsätter att vindkraftverken kan hållas isfria och nyttjas fullt ut.
Minsta lilla ishinna på bladen påverkar aerodynamiken negativt vilket leder till produktionsförluster. Ju mer ispåväxt desto mindre produktion. Att verken till och med stannar beror inte på att bladen blir för tunga utan på grund av att de inte kan fånga tillräckligt med vind. Precis samma fenomen som gör att flygplan inte kan flyga om de får is på vingarna. Den förändrade aerodynamiken påverkar också ljudet. En långtidsmätning som Vattenfall genomfört på Stor-Rotliden visade ett klart samband mellan is på bladen och ett påtagligt förhöjt källjud.
Isbeläggningen påverkar alltså inte bara produktionen negativt, även ljudnivån riskerar att öka när is bildas på rotorbladen.
Det finns lösningar på dessa problem. Vattenfall utrustar samtliga sina turbiner och blad i områden med kraftig nedisning med värmesystem som minskar risken för att is bildas på bladen. En följd av detta är att risken för att produktionen drabbas negativt av isbelagda turbinblad minskar drastiskt. Dessutom har alla vindkraftparker säkerhetsavstånd till kringliggande riskområden för att minimera risken att störas av vindkraftpark. Att producera vindkraft i arktiska förhållanden är en utmaning och i Sverige finns experterna som antagit den utmaningen. Få områden i världen producerar förnybar el från vindkraft i de tuffa förhållanden som råder i Norr- och Västerbotten.
Winterwind 2015 avslutas 4 februari.
(Bild: Vattenfall)