Lyckat energisamarbete
I nordvästskånska Bjuv pågår sedan början av förra året ett intressant projekt kring energieffektivisering. Det är grönsaks- och färdigmatproducenten Findus som tillsammans med Dalkia kraftfullt optimerar sin energianvändning.
- Vi var ett av flera företag som var där och presenterade vår verksamhet och den processen slutade med att man valde Dalkia. Det handlade då alltså i huvudsak om att ta över den operativa driften och underhållet av försörjningssystemen som ånga, hetvatten, tryckluft och så vidare, säger Dalkias VD Mikael Jansson och fortsätter:
- Men vi gjorde också en omfattande förstudie för att identifiera ett antal områden där vi skulle kunna driva ett förbättringsarbete och den visade ganska klart att bäst och snabbast nytta låg i att optimera energianvändningen.
Findus anläggning i Bjuv är den största inom koncernen och producerar varje år 85 000 ton grönsaker och färdigmat.
- Anläggningen är stor och består av många olika byggnader och många energisystem. Där finns bland annat en av Europas större kylanläggningar och det här är intressant från ett drift- och underhållsperspektiv, men kanske ännu mer från ett energiperspektiv. Det finns ganska mycket överskottsvärme på många håll i en sådan anläggning och av olika skäl hade man vid den tidpunkten inte gått vidare med alla möjligheter att återföra den här värmen till systemen för uppvärmning av varmvatten. Den här typen av investeringar konkurrerar ju alltid med investeringar i produktionen, konstaterar Jansson och fortsätter:
- När nu de här frågorna hamnade hos oss så kunde vi titta på detta på ett annat sätt. Det här är ju vår kärnverksamhet och när vi går in och tittar på lösningar är det också vi som gör förändringarna som behövs, samt tar de investeringar som krävs för att få lösningarna på plats. Vi får sedan betalt i relation till hur stora besparingar åtgärderna resulterar i och sammantaget blir ju detta bra både för oss och för kunden, i det här fallet Findus.
Henrik Nyberg är numera utvecklingsansvarig inom Findus, men var tidigare produktionsdirektör.
- Det finns en lång tradition av att ta vara på spillvärme i företaget. Sedan 2005 är anläggningen hopkopplad med fjärrvärmenätet i Bjuvs kommun, men det är ändå så att vi inte kunnat lägga resurser på att till 100 % identifiera och realisera alla möjligheter att ta tillvara spillvärme i anläggningen. Det här samarbetet ger helt andra förutsättningar för det. Just nu investerar vi till exempel 700 MSEK i en ny fabrik och ett nytt fryslager och för närvarande vill vi hellre investera i kärnverksamheten, än i värme- och energisystemen. Då passar den här typen av upplägg väldigt bra.
Att optimera energianvändningen och ta till vara så mycket spillvärme som möjligt har krävt en hel del anpassningar av systemen.
- Vi har så här långt investerat flera tiotals MSEK i Bjuv. Det finns förstås alltid ett moderniserings- och underhållsbehov här och där i en sådan här industrianläggning som varit med länge, så en del saker får man så att säga på köpet i sådana här projekt. Vissa saker hade behövt göras ändå, men det handlar väldigt mycket om att fundera ett eller två varv extra när man planerar åtgärder. Det är överhuvudtaget en viktig framgångsfaktor i sådana här projekt att man verkligen tänker till och gör saker som dels håller långsiktigt, dels gör det möjligt att fortsätta med ytterligare åtgärder i ett senare skede. Det blir med andra ord mycket, mycket funderande.
Findus är för närvarande involverade i ett intressant projekt med anknytning till energioptimering och att hand om spillvärme.
- Projektet utgår från det faktum att en mycket stor andel av de tomater och den paprika vi konsumerar i landet är importerad. Tanken nu är att bygga ett stort, sammanlagt tio hektar, växthus intill vår anläggning för odling av just tomat och paprika. Växthuset ska värmas med spillvärme från både oss och andra industrier i kommunen. Ambitionen här är att bygga Sveriges mest klimatsmarta växthus med modern teknik som återcirkulation av koldioxid och vatten, säger Henrik Nyberg.
- Långt gångna förstudier genomförs just nu, Dalkia är med i detta också. Detaljplanen håller precis på att ändras, ett antal odlare är med i projektet och finansiering är också på gång. Om allt går som tänkt, så kommer det att finnas lokalt odlade tomater i Bjuv lagom till nästa jul.
Så här långt är båda parter mycket nöjda med hur samarbetet har fungerat.
- Det har utvecklats över tiden och vi har byggt på med olika saker efter hand. Det började med rent operativa saker och sedan har energibesparingsprojekten kommit till. Just nu tittar vi på möjligheten att Dalkia även ska ansvara för det underhåll som blir kopplat till den nya fabriken och det nya fryslagret, så det kan komma att bli ett utökat samarbete, säger Henrik Nyberg.
Livsmedelsindustrin är ett exempel på en bransch där det finns mycket att göra med avseende på energieffektivisering.
- Det finns även många andra industrier där man börjat titta på samma sätt. Järn- och stålindustrin är ett exempel och för närvarande tittar vi också på möjligheterna inom gruvindustrin. Vi har nyligen etablerat oss i Kiruna och det ska bli spännande att se vad det kan leda till, avslutar Mikael Jansson.
Peter Olofsson