23948sdkhjf

Spjutspetsteknik…..

Rubriken ovan är ett uttryck som oftast används om teknik som påstås ligga i framkanten. Lite motsägelsefullt egentligen, med tanke på att den eller de tekniker som faktiskt använts för att framställa just spjutspetsar oftast är gamla, eller äldre ändå….. De intressantaste spjutspetsarna torde ju vara gjorda av flinta, brons och järn. Men OK, spetsen sitter ju längst fram på spjutet så låt gå för att begreppet åtminstone bildlikt talat beskriver teknik som befinner sig i framkanten.

Varför funderar jag då på det här? Jo, det har att göra med att jag genom de år som jag jobbat med den här tidningen sett väldigt många exempel på att det mest effektiva sättet att lösa underhålls- och driftproblem oftast inte har handlat om att satsa på den nyaste tekniken, utan snarare att skaffa sig kunskap om den gamla.

Många, många lösningar på problem med saker som inte håller så länge som det är tänkt, som inte fungerar som de ska och så vidare, ligger i att titta på lösningar och tekniker som ofta har både två och tre decennier på nacken. Att de inte valdes från början, eller tillämpats på ett mindre idealiskt sätt, beror allt som oftast på bristande kunskap och erfarenhet. Med andra ord skulle många problem kunna undvikas om de ansvariga såg till att lära sig mer om saker som smörjmedel och smörjteknik, ytskyddsmetoder och beprövade metoder för tillståndskontroll som att lyssna, lukta och känna.

Men det som främst väckt mina tankar om detta är det faktum att människan i veckan som gick lyckades med en av sina allra största tekniska bedrifter hittills. Ni förstår säkert att jag tänker på Philae som, nästan i alla fall, planenligt landade på kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko, en bedrift som av en del benämts som att ”vi har tagit bort ”fiction” ur ”science fiction”.

I skrivande stund förefaller kometlandaren ha gått i dvala efter att batterierna tagit slut, men enligt projektets hemsida hann den sända i princip all den data som forskarna vid ESA hoppats på innan detta inträffade. Man hade ju otur och landaren hamnade i skugga så att solcellerna inte lyckats generera så mycket energi som tänkt.

Detta torde alltså vara i den absoluta framkanten vad gäller rymdteknologi och är i sanning historiskt. Eller hur är det med det egentligen? Philae och dess ”moderfarkost” Rosetta har varit på väg till kometen i tio år. Den har alltså varit effektivt avskild från både teknisk och annan utveckling i ett helt decennium och ändå kommer den att hjälpa oss att förstå väldigt mycket mer om hur vårt planetsystem en gång uppkom än vad fallet är idag. Som jag var inne på inledningsvis, med gammal teknik och lösningar kan man komma långt, väldigt långt…..

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062