Smart elnät ska bli självläkande
Energimyndigheten har beviljat 15 MSEK i stöd t för etapp 2 av utvecklingsprojektet Smart Grid Gotland. Nya installationer ska ge ett ”självläkande” nät som kan ge minskad avbrottstid till kunderna.
– I etapp 2 av projektet kommer vi att testa kostnadseffektiva tekniker som i framtiden kan användas för att optimera elnätet för hållbar elproduktion. Med bättre övervakning och självsektionering kan elkvaliteten höjas och tillgängligheten öka, säger Jenny Larsson, VD på Gotlands Energi i ett pressmeddelande.
Distributionsnäten får en förändrad roll i framtidens hållbara energisystem, eftersom de också blir produktionsnät när vindkraftverk och solceller ansluts direkt till distributionsnätet i allt större utsträckning.
– Utvecklingen av smarta elnät kan ge betydande effekter i samhället på flera sätt. Andelen förnybar el kan öka, kunderna kan få större inflytande och avbrottstider kan minska. Smart Grid Gotland utgör en viktig pusselbit i detta, säger Sara Bargi, tillförordnad enhetschef på Energimyndigheten.
Smart Grid Gotland är ett utvecklingsprojekt som ska visa hur det är möjligt att modernisera ett befintligt elnät för att kunna ansluta större mängder förnybar energi med bevarad eller förbättrad elkvalitet. I projektet ska också kundens möjligheter att aktivt delta studeras. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Vattenfall, ABB, Gotlands Energi AB, Svenska Kraftnät, Schneider Electric och KTH.
Energimyndigheten har tidigare beviljat stöd på 25,5 MSEK för perioden 2010 - 2015 till en förstudie samt etapp 1 av utvecklingsprojektet.