Fokus på ordning och reda gav resultat
Alla företag som tar tag i det här med ordning och reda i sin tillverkning har något att vinna på det, inte minst när det gäller arbetsmiljön och säkerheten. På bruket BillerudKorsnäs i Skärblacka har man under ett antal års tid arbetat systematiskt med detta, något som rönt stor uppmärksamhet.
- 2009/2010 började vi med det som kallas arbetsmiljöronder i fabriken. Generellt tittade vi på skyddsfrågor och hade bland annat med det här med ordning och reda. Det kunde gälla sådant som slangar på golvet och liknande, rent allmänt hur ordningen såg ut. Vi konstaterade då att det fanns en hel del att göra, åtminstone på vissa avdelningar, säger Hans Frölind.
Initiativet var helt och hållet drivet av arbetsmiljö- och säkerhetsaspekten.
- Vi hade en del incidenter och skador som berodde på att man exempelvis snavat över slangar eller halkat på oljiga golv. Det var upprinnelsen till att vi började med arbetsmiljöronderna, där vi generellt och förutsättningslöst satte oss för att identifiera alla upptänkliga problem som kunde finnas. Vi konstaterade bland annat att det låg lite väl mycket material på golvet och att en hel del utrustning inte fanns på sin plats. Det kunde vara verktyg som låg lite här och där, arbeten som inte var återställda sedan tidigare och så vidare. Så som det lätt kan bli helt enkelt, det känner nog många igen sig i, säger Hans Frölind.
På BillerudKorsnäs Skärblacka finns en skydds- och riskhanteringsgrupp.
- Dit rapporterades rondresultaten och sedan gick det ett steg vidare till företagets arbetsmiljögrupp, tillika skyddskommitté. Det konstaterades att vi behövde ta tag i det här med ordning och reda. Det togs ett beslut om att 2011 skulle ha ordning och reda som ett genomgående tema, kan man säga. Det var alltså inte ett initiativ i projektform, utan det gick ut ett påbud till alla avdelningar att man skulle arbeta med det här och utforma olika verksamheter för att åstadkomma ordning och reda. Detta rapporterades sedan löpande inom skyddsorganisationen och olika forum som finns på de olika avdelningarna, säger Hans Frölind.
Under hela 2011 jobbade man sedan systematiskt med det här på de olika avdelningarna.
- Främst gjordes det via skyddsronder vid vilka vi verkligen gick till botten med hur det såg ut överallt med avseende på ordning och reda, säger Frölind och fortsätter:
- En sak som ganska snabbt visade sig när vi satte igång med det här var att vi insåg att det fanns ett behov av att se över kemikaliehanteringen på olika drift- och underhållsavdelningar. Vi tog in den delen också i de här ronderna och sammanlagt tog vi alltså ett ganska stort grepp. Det här med ordning och reda ingår ju som en ganska stor och viktig bit inom säkerhetskulturen.
Ganska snabbt kunde man undan för undan se klara förbättringar.
- Bland annat fick vi ett bra kvitto på att våra insatser gav resultat när vårt försäkringsbolag betecknade oss som ett av de renaste företagen de hade på kundlistan. Det var en bra bekräftelse och de tyckte generellt att det var en bra ordning på företaget. Man ansåg att elrummen var exemplariska och att renseriet i jämförelse med andra renserier var ett av de bästa man sett. Vi fick en väldigt bra bedömning, konstaterar Hans Frölind.
Att man gjort de här ansträngningarna spred sig till branschorganisationen Skogsindustrierna vars tidning Sirius ville komma på besök.
- De jobbade samtidigt med en kampanj kallad ”Smart och säkert” och tog fram ett antal olika informationsblad, bland annat ett som hette ”Ordning & Reda”. Bladet var en checklista kan man säga och det illustrerades med exempel och bilder bland annat från vår verksamhet. Jag blev själv delaktig i att ta fram själva checklistan och den blev i viss utsträckning baserad på våra erfarenheter här, säger Hans Frölind och tillägger:
- Vi är ju också med i SSG och deras säkerhetskommitté var här och höll ett möte i maj 2012. Då passade man på att också titta på hur vi jobbar med ordning och reda och säkerhetskulturen generellt.
Hans Frölind påpekar att det inte räcker med att jobba med kampanjer.
- Man måste arbeta med detta kontinuerligt, annars faller man ganska snabbt tillbaka i ”gamla vanor”. Det vi gör nu är att hela tiden hålla fokus på det här. Vi har de schemalagda skyddsronderna, där ordning och reda har en hög prioritet. Vi har ett avvikelsehaneringssystem för rapportering av riskobservationer och tillbud som bland annat används för påpekanden som har med ordning och reda att göra, säger Hans Frölund och fortsätter:
- Sedan är det också så att ledningsgruppen genomför återkommande säkerhetsronder. De väljer då ett avsnitt i fabriken och en av de saker de tittar på är just ordning och reda. Eventuella avvikelser noteras och sedan får den aktuella avdelningen arbeta vidare med dessa.
Antalet incidenter har minskat sedan man satte igång de här ansträngningarna.
- Vi har också gjort temabundna insatser. Till exempel såg vi att det förekom rätt mycket skärskador så då gjordes en riktad insats för hantering av knivar. Vi har vidare ett kontinuerligt fokus på personlig skyddsutrustning och arbetar bland anant med användningen av skyddshjälm och skyddsglasögon. Det har medfört minskade huvud- och ögonskador. Ytterligare insatser i form av tema/kampanjer har gällt det här med att verkligen säkra av arbetsplatsen (Bryt & Lås) innan arbeten sätts igång och sammantaget har det här givit ett bra resultat i form av ett minskat antal tillbud och skador, konstaterar Hans Frölind.
Har man sett några effekter på produktiviteten föranledda av det här arbetet?
- Vi har inte mätt på det sättet, men genomförda studier inom olika branscher har klart visat att företag som arbetar med detta har en bättre effektivitet och produktivitet jämfört med företag som inte arbetar med de här frågorna. Generellt brukar man säga att det tar uppemot fem, sex år innan effekterna blir tydliga av ett sådant här arbete och det stämmer tycker jag. Vi satte igång det här 2006 och de senaste två, tre åren har vi sett stor skillnad. Det viktigaste i det här sammanhanget är att ledningen är engagerad i arbetet. Det måste finnas en förankring i ledningen och jag vet ju dessutom vilken effekt det ger när ledningsgruppen är ute på sina ronder. Det är ett mycket viktigt inslag i de här ständigt pågående ansträngningarna, avslutar Hans Frölind.
Peter Olofsson