Teknikprogrammet industrins rekryteringsväg?
Skulle teknikprogrammet på gymnasiet kunna bli industrins viktigaste rekryteringsväg? Ja, med vissa justeringar, enligt en nyligen publicerad debattartikel.
Flytta utgången Automation från el- och energiprogrammet, samt Driftsäkerhet och underhåll från industriteknikprogrammet och skapa ett gemensamt basår för att få upp den teoretiska plattformen. Därefter kan man välja detaljerad studieinriktning.
Problemet med dagens teknikprogram är enligt Andréason att huvuddelen av utgångarna är studieförberedande och en plattform för högskolornas rekrytering till sina ingenjörsutbildningar. Genom att skapa nya, praktiska utbildningar med detaljerad yrkesinriktning inom Automation respektive Driftsäkerhet och Underhåll, skulle eleverna från dessa bli direkt anställningsbara i industrin. Detta under förutsättning att utbildningarna bedrivs med fulla arbetsdagar och fler laborationer och praktiska övningar.
Andréason föreslår också att det fjärde året på programmet ska bli orienterat på systemteknik, något som krävs om man ska kunna arbeta med integrerade och avancerade produktionslinjer av den typ som idag sinne inom exempelvis pappers- och massaindustri, fordon, livsmedel, gruv och stål och kemiindustri.
Ett politiskt beslut och några smärre justeringar i förordningstexten till Skolverket är enligt Ingemar Andréason allt som behövs för att åstadkomma förändringen. Många gymnasieskolor är beredda att dra igång den här typen av utbildningar och industrin vill ha anställningsbara personer.
Hela Ingemar Andréasons debattartikel finns att läsa på http://vlt.se/asikt/debatt/1.2163792-skapa-ett-teknikbasar-for-industri