Ny standard för smörjmedel
Leif Seye Larsen på Tetra Pak Carton Ambient som är expert inom området förklarar:
– Konsumentens säkerhet måste alltid stå i centrum och beaktas. Denna standard specificerar hygienkrav för tillverkning, användning och hantering av speciella smörjmedel som vid olycksfall skulle kunna komma i kontakt med produkten.
Detta ställer i sin tur krav på både tillverkare och användare. Tillverkaren av smörjmedlet måste vara särskilt försiktig vid både tillverkningen och förpackningen för att undvika nedsmutsningen. Innehållet i smörjmedlet måste också kontrolleras och användaren av smörjmedlet bör i sin tur vara särskilt försiktig med lagring och hantering av smörjmedlet.
– Inom EU accepterar man inte att smörjmedel överhuvudtaget kan komma i kontakt med livsmedel. Det är viktigt att poängtera att det är enbart vid olycksfall som kontakt kan uppstå. Denna standard omfattar dock även andra maskiner än de om producerar livsmedel, fortsätter Leif Seye Larsen.
Standarden SS-EN ISO 21469:2006 kommer inom kort att finnas tillgänglig på www.sis.se.