23948sdkhjf

Hydraultekniker fick egna körkort

I slutet av augusti kunde man i Teknikdalen se ett tecken på hur Högskolan Dalarna möter omvärldens behov på ett konstruktivt sätt. Det handlade om behovet av att validera kompetensen hos tekniker inom hydraulikområdet. 18 hydrauliktekniker fick sina diplom tisdagen den 30 augusti. För andra året i rad har konstruktörer, montörer och underhållstekniker certifierats av Hydraulik- och Pneumatikföreningen. Högskolan Dalarna, Institutionen för matematik, naturvetenskap och teknik, där Bengt Löfgren är prefekt, ansvarar för examinationen.

-Jag är stolt och glad att stå här idag, att få dela ut ett antal välförtjänta diplom. Det sade Lars Ihrelius, VD i JMS Systemhydraulik AB och ordförande i Hydraulik- och Pneumatikföreningen när han välkomsttalade.


-Efter det första året kan vi bara konstatera att vi är på gång. Både kunder och leverantörer visar stort intresse för utbildningen och certifieringen, säger han.


Hydraulik Certifiering är ett samarbetsprojekt mellan Högskolan Dalarna, Nätverk Hydraulik och Hydraulik- och Pneumatikföreningen. Det har länge funnits ett behov av behörighetsklassificering i branschen. Högskolan har tillsammans med Sten-Ove Claesson, ProjektHydraulik AB i Borlänge, tagit fram riktlinjerna för utbildning och certifiering samt genomförande av projektet.


-Tillsammans med Högskolan Dalarna blir det nu gjort för andra gången, säger Hans Forsling, projektledare för Nätverk Hydraulik. Pappers- och stålindustrin är mycket beroende av väl fungerande hydraulik i sina tillverkningsprocesser. Driftavbrott eller andra störningar i processen kostar oerhörda pengar. För att säkra kompetensen i branschen startade projektet Hydraulik Certifiering


-En av tankarna bakom certifieringen är att kunderna så att säga ska kunna skilja agnarna från vetet. På några år ska de flesta inom branschen ha låtit certifiera sin kompetens, säger Lars Ihrelius. Säkerheten är en viktig del, vi hanterar ju stora krafter, säger han. Vi behöver säkrare system. Det gäller även att se till den ekonomiska aspekten, vi ska sträva efter att konstruera energisnåla system. Det är också viktigt att vi slipper stillestånd i processerna.


Anders Siggelin, Parker Hannifin AB, menar att branschen har tendens att betona pris och inte kompetens. Ca 1200 anställda finns inom hydraulikområdet. De flesta arbetar inom fabriksorganisationer och har bra praktisk erfarenhet. Anders Siggelin anser att det är viktigt att öka kompetensen, validera den och utbilda för certifiering.


Karl Lindblom, vd på Bosch Rexroth AB, menar att det är viktigt att kvalitetssäkra det som görs hos kunderna. Skogsindustrin och stålindustrin är stora användare av hydraulikteknik på olika sätt. Och det finns behov av att formalisera kunskaperna som behövs.


-Man skulle kunna tro att detta är ett lätt område, men det blir mer och mer avancerat. För att upprätthålla säkerheten krävs att man har en gedigen utbildning. Att få sin kunskap validerad är viktigt, säger han. Vi försöker att peppa våra medarbetare att ta steget till att låta validera sin kunskap och utbilda sig även om jag tror att många redan har kompetensen. Men det är viktigt att kunna visa ett certifikat, både ur kundperspektiv och för egen del och för självförtroendet. Karl Lindblom gör jämförelse med det elektriska området, där det sedan länge är självklart att kunna visa upp att man är behörig.

v
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.168