23948sdkhjf

Nytt ställverk ersätter det gamla

Till följd av de stora industrisatsningarna i Norr pågår ett flertal stationsprojekt. Nu är ett till på gång när ett nytt ställverk ska byggas i Ligga.

Gamla ställverk rivs och nytt ska uppstå. PK3 400 kV-ställverk i Ligga har varit i drift sedan 1955 men har nu uppnått sin tekniska livslängd. Detta ska nu rivas och samtidigt ska ett nytt 400 kV-ställverk byggas i Ligga, utanför Jokkmokks kommun. På uppdrag av Svenska Kraftnät ansvarar Vattenfall Services för byggnationen.

– Projektet innebär dessutom att vi stärker upp överföringar på nätet i området, ökar driftsäkerheten och möjliggör högre effektuttag, säger Leif Johansson, projektledare på Vattenfall Services, i ett pressmeddelande.

Det nya ställverket blir ett dubbelbrytarställverk med åtta ledningsfack, ett reaktorfack, ett sektioneringsfack och med två brytare till respektive fack. Vidare kommer det även finnas reservplatser i ställetverket för att ansluta fler ledningar vid behov.

– Ställverket kommer uppta en yta om cirka fyra hektar, ett stort område som också innebär mycket markarbete. Vi kommer även uppföra en ny kontrollbyggnad på området och dessutom är det hög säkerhetsklassning på anläggningen med byggnation av stängsel runt området, installation av övervakningskameror etc, säger Leif.

Det nya ställverket beräknas stå klart 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063