Aluminium ska rena övergödd vik
Den grunda viken Högklykeviken i norra Roslagen har gått från att vara klar till att vara en av de mest övergödda längs Svealandskusten. Nu vill forskare inom projektet "Levande vikar" råda bot på det genom att behandla bottensedimenten med aluminium.
– Viken är väldigt kraftigt övergödd – en av de värsta vi har sett faktiskt, säger Linda Kumblad, som är forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum och stiftelsen BalticWaters, och projektledare för restaureringsprojektet Levande, i ett pressmeddelande.
Det som ligger bakom den försämrade miljön är troligen en muddring för ett tjugotal år sedan. I dag finns det en kraftig internbelastning av fosfor i Högklykeviken som orsakar kraftiga algblomningar.
Nu ska forskarna genomföra en aluminiumbehandling – "en aluminiumlösning injiceras i sedimenten från en läggare – en pråm som rör sig sakta fram och tillbaka över viken – och binder upp den lösa fosfor som finns där, vilket gör att den inte längre kan bidra till algblomningar."
Metoden är välanvänd för att minska övergödning av sjöar och är testad i bräckt vatten i Östersjön. Men detta blir första gången den testat i så grunt vatten, på två meter djup.
– En grundare vik har en mer variabel kemisk fysikalisk miljö. Temperatur, pH och syrgashalter varierar till exempel mycket. Vi ser inget egentligt problem med det, men vi behöver ändå följa utvecklingen noga för att lära oss mer om hur behandlingen fungerar i grundare miljöer, säger Emil Rydin.
Aluminiumbehandlingen ska genomföras två gånger under våren och ytterligare en gång till hösten. Förhoppningen är att se resultat redan till sommaren.