Den digitala revolutionen närmar sig byggbranschen
Digitaliseringen av byggsektorn går framåt med små steg. Utvecklingen pågår och viljan finns, men ett antal faktorer komplicerar processen.
Byggbranschen har i flera år plågats av att ett antal stora projekt förknippats med budgetöverskridanden - både när det gäller ekonomi och tidsförbrukning.
I grund och botten handlar det om en ekvation som säger att att ju större byggprojekt som hanteras, desto fler entreprenörer är vanligtvis involverade. Och i sådana situationer kan snabb och effektiv kommunikation vara en stor utmaning. Det innebär bland annat att fel och förändringar i byggprocessen kan ackumuleras genom aktörskedjan och resultera i slöseri, förseningar och merkostnader. Det här är ett problem som i mångt och mycket kan kan lösas med hjälp av teknik. Till exempel via virtuella modeller, där alla möjliga byggnadslösningar kan testas digitalt innan de blir verklighet. Det finns också hjälp att hitta i olika mjukvarulösningar, där byggare, konsulter och entreprenörer kommunicerar i realtid under hela processen. Denna typ av lösning ökar effektiviteten och minimerar också antalet fel.
Byggbranschen behöver en grundlig digitalisering. Både för att fördelarna för branschen kommer att bli enorma och för att digitalisering är en förutsättning för att gå mot en mer hållbar framtid.
Lyckligtvis ser vi fler tecken på att utvecklingen pågår, om än kanske långsammare än vi önskat.Kanske än viktigare är att det trots allt finns en vilja till förändring. Till exempel har många företag redan ansträngt sig för att implementera BIM - Building Information Modeling, som ligger till grund för att skapa en enda digital modell av en byggnad. Problemet är dock ofta brist på personal eller resurser, i sämsta fall bådadera. Dessutom är konstruktion generellt en komplicerad affär med många olika aktörer, vilket innebär att flera olika tekniker måste kopplas till varandra. Det kräver omfattande datahantering, analys och som en följd även stora investeringar. Det är inte lätt att få digitaliseringsbollen att rulla i byggbranschen.
Ett annat hinder för ytterligare digitalisering inom byggbranschen är att många byggprojekt är unika och bara genomförs en gång. Det gör allt annat lika svårt att standardisera och ändra de fasta rutinerna. Det här är en utmaning som särskiljer byggranschen från exempelvis jordbruk, industri och detaljhandel, där det är lättare att implementera nya tillvägagångssätt på ett varaktigt sätt. Just av denna anledning har många aktörer inom byggbranschen svårt att röra sig mot lösningar som användandet av artificiell intelligens, robotteknik, IoT eller 3D-utskrift - alla områden som skulle gynna branschen enormt.
Ytterligare ett område med stor framtida potential är användningen av drönare inom byggbranschen. Således är drönare inte bara bra på att göra tv- och filmproduktioner vackra. De är också mycket användbara för att visualisera, via flygfoton, svåråtkomliga platser, för att dokumentera rörledningssystem, för att utveckla 3D-modeller och generellt för att samla in data från hela världen. På samma sätt finns det ett stort antal robusta enheter i form av datorer, surfplattor och telefoner, som skapas för byggindustrins tunga belastningar och redo att driva branschens digitalisering när parterna närmar sig varandra.
Framtidens byggbransch är enormt spännande och utan tvekan digital. Det handlar om att få fart på integrationen av olika lösningar. Även om det fortfarande finns hinder på vägen, kommer en fullt digitaliserad byggindustri att göra byggandet mycket mer effektivt, samordnat, flexibelt och inte minst hållbart. Många företag ställer redan krav på sina leverantörer och partners att agera hållbart. Bara den trenden i sig kommer att tvinga många aktörer inom byggbranschen till ytterligare digitalisering. Jag ser mycket fram emot att följa utvecklingen.
Av Stefan Lindau, Country Manager för Panasonic Toughbook i Norden